Navigatie
Maatwerkadvies tekst

Maatwerkadvies

MAATWERKADVIES ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN

De besparingsmogelijkheden die genoemd worden op het energielabel zijn maatregelen die op dit moment in de meeste gevallen kosteneffectief zijn of dit binnen de geldigheidsduur van het energielabel kunnen worden.

Hieronder vindt u meer informatie over geadviseerde maatregelen. Wij zijn u graag van dienst in het geven van een maatwerkadvies afgestemd op uw wensen en mogelijkheden voor toepassing aan uw woning, appartement of bedrijfsgebouw.

 

ISOLATIE VAN UW BEGANE GRONDVLOER

Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Zorg voor een goede isolatiewaarde van de vloerconstructie na isolatie (zogeheten Rc-waarde). Aanbeveling voor een bestaande woning is een isolatiewaarde van Rc ≥ 2,5 m²K/W. Het

rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van acht procent op een spaarrekening.

 

ISOLATIE VAN UW DAK

Huizen met dakisolatie verliezen minder warmte, waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Aanbeveling voor de bestaande bouw is een isolatiewaarde van Rc ≥ 2,5 m²K/W. Het rendement van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van negen procent op een spaarrekening.

 

ISOLATIE VAN UW BUITENMUREN

Huizen met gevelisolatie verliezen minder warmte, waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Spouwmuurisolatie is de meest voordelige vorm van isolatie. Het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van twaalf procent op een spaarrekening. Je bespaart nog meer als je spouwmuurisolatie combineert met isolatie aan de buitenzijde of de binnenzijde van de gevel (voorzetwand). Aanbeveling voor de bestaande bouw is een isolatiewaarde van Rc ≥ 2,5 m²K/W.

 

HR++ GLAS IN DE WOONRUIMTE(S) EN IN DE SLAAPRUIMTE(S)

Huizen met isolerend glas verliezen minder warmte, waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Aanbeveling is glas met een isolatiewaarde van U ≤ 1,2 W/m²K, dit komt overeen met HR++ glas in leefruimte(s) en slaapruimte(s). Het rendement van HR++ isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van zeven procent op een spaarrekening.

 

EEN HR107-KETEL VOOR DE VERWARMING VAN UW WONING (EN WARM TAPWATER)

Met een zuinige combiketel voor cv en warm tapwater, zoals een HR-107 combiketel, kan het gasverbruik flink dalen. Heb je nog een oudere combiketel of conventioneel rendement (CR-ketel)? Dan bespaar je op jaarbasis ruim 500 euro (aan energiekosten en onderhoud) als je een HR-107

combiketel aanschaft. Daar staat tegenover dat je eenmalig een investering moet doen voor de aanschaf van een HR-107 combiketel. Een cv toestel wordt op 15 jaar afgeschreven.

 

EEN WARMTEPOMP VOOR DE VERWARMING VAN UW WONING

Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de onuitputtelijke bronnen lucht, bodem of grondwater en ze hebben een zeer hoog rendement. Het netto rendement van huidige elektrische warmtepompen ligt op 160 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water. Dat is hoger dan het rendement van een gasgestookte HR-107 ketel. Hierbij is het elektriciteitsgebruik voor de warmtepomp meegewogen.

 

EEN ZONNEBOILER VOOR HET VERWARMEN VAN UW TAPWATER

Een zonneboiler bespaart ongeveer 50 procent op de kosten voor warm water. Een huishouden van vier personen met een zonneboiler en HR combiketel (als naverwarmer) bespaart daarmee zo’n 210 m³ gas, ofwel 140 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2014/2015). Daarvan blijft 110 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (zo’n 25 euro voor circa 100 kWh verbruik) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn. Heeft het huishouden nu een elektrische boiler, dan is de besparing hoger: gemiddeld 370 euro per jaar minder elektriciteitskosten (zo’n 1.600 kWh).

Het is namelijk duurder om water te verwarmen met stroom dan met gas. Een zonneboilercombi bespaart in beide gevallen nog zo’n 75 m³ gas (ruim 50 euro) per jaar extra, omdat die ook energie bespaart op verwarming.

 

ZONNEPANELEN VOOR HET OPWEKKEN VAN ELEKTRICITEIT

De prijzen van zonnepanelen dalen gestaag, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. Een zonnepanelensysteem van 6 panelen kost inclusief omvormer en installatie ongeveer 3.000 euro (prijspeil oktober 2014). Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening.

 

EISEN BIJ EEN GROOTSCHALIGE RENOVATIE

Voor een aanbouw of grootschalige renovatie zijn er nog aanvullende eisen voor de isolatiewaarden. Een ingrijpende renovatie houdt in dat meer dan 25 procent van de oppervlakte van de gebouwschil vernieuwd, veranderd of vergroot wordt. De eisen aan isolatiewaarden zijn:

• Vloerisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 3,5 m²K/W.

• Dakisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 6,0 m²K/W.

• Gevelisolatie moet een waarde hebben van Rc ≥ 4,5 m²K/W.

• HR++ glas in leefruimte(s) en slaapruimte(s) moet een isolatiewaarde hebben van U ≤ 1,2 W/m²K, dit komt overeen met HR++ glas in leefruimte(s) en slaapruimte(s).

 

Door toepassing van een HR-107 ketel, een HR combi-ketel of een warmtepomp wordt voldaan aan de installatie-eisen van een grootschalige renovatie.

 

De opgegeven rendementen zijn door Milieu Centraal berekend met de Standaard Rekenmethode Rendementen. De uitkomst van de Standaard Rekenmethode Rendementen is direct te vergelijken met de rente op een spaarrekening. Bron: RVO

EPA-W deskundige logo
EPA-W deskundige

Copyright © EPA-W deskundige 2024

Designpro.nl | Z-IM.nl | Algemene voorwaarden